sobota 1. února 2014

Grammy 2014: Best Rock Song – Paul McCartney a zbytek Nirvany

Na začátku mého psaní byla hudba. A protože to letos bude 10 let, co jsem poznal Nirvanu, nepřipadá mi úplně od věci zde upozornit na to, jak mě překvapilo, že v roce 2014 získal zbytek Nirvany ve spolupráci se slavným bítlsákem Grammy za tzv. nejlepší rockový song“ . To by mě nikdy nenapadlo. 


Konspirace č. 1: Kurt by byl velmi rád, kdyby se takové spolupráce dožil. 
Konspirace č. 2: Neoživl teď pozůstatek Nirvany zničehonic snad právě kvůli tomu, že letos v dubnu uplyne 20 let od Kurtovy smrti?

7 komentářů:

  1. To bych to musel slyšet!?! Ale možná bude lepší se s tím ani nepotkat.
    A do tý doby si budu myslet, že to je opět dobrej ilumitát-tah. Oprášit ty, který jsme stvořili k tomu, aby nám vydělávali prachy a ve velký většině jen odváděli pozornost od toho, co my provádíme se světem. A spojení nejkomerčnějšího z brouků s Nirvánou, nebude možná paskvilem hudebním, ale ideo-sociálním určitě. Matěj

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Patriku, vůbec mě nepřekvapuje, že si zase depresivní pakáž dává ceny, Nirvana byla utahaná hrůza a Beatlesáci, to je svoloč, která hraje, jak když taháš kočku za ocas:) král českého rocknrollu Miki Volek říkával, že nesnáší Beatlsáky, protože mu vzali chleba. Uknouraný kapely, depresivní texty i asexuální vizáže , všechno to vede k jednomu, lidem se nemůže dovolit, aby si zpívali a bavili se , správná frekvence zvuku a hlasu . . . nenene, v mediích, na deskách se musí preferovat něco jiného, než melodie a texty v mateřské řeči, něco jiného než pozitivní náboje, které lidi pobaví a uvolní jejich stres , musí to být depka, knourání a nejlépe v cizí řeči:) . . . iva. . .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ivo, to je Tvůj pohled; já se s touto jednostranností tentokrát neztotožňuju. Mohl bych Ti říct, kolik mi tato (nebo obdobná) hudba dala i dobrého, ale nemíním Tě přesvědčovat. :-)

      Patrik

      Vymazat
  3. Patriku - vše nejlepší k svátku :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Michale, děkuju Ti! :-)

      Aspoň vidíte, že komentáře zveřejňuju až teď. :-)

      Patrik

      Vymazat
  4. Ahoj Patriku,
    dneska jsem poslouchal o Kurtovi v Čajovně na Vltavě pořad a koukal jsem s otevřenou papulou kdo ... a co to byl fenomén Kurt a Nirvana. Znal jsem pouze pár do-pitoma přehrávanejch kousků, ze kterejch vůbec nešlo bez znalosti angličtin si představit, jaká to byla osobnost. Měl jsem představu rockovýho feťáka a samozřejmě skvělýho muzikanta. Ale nikdy mě nenapadlo, jakej to byl básník. Kurte, moc se omlouvám. Matěj

    OdpovědětVymazat
  5. Jéé Matěji, moc Ti děkuju! Neumím líp vyjádřit, jak mě potěšilo Tvé zjištění a rozšíření, a to ne za sebe, ale je neuvěřitelně povznášející být svědkem lidského "přehodnocuju" a samozřejmě nejlépe být tím vnitřním účastníkem, ačkoli ten to málokdy vyřve do světa. :-)

    Byla to osobnost, poslední týdny o něm opět přemítám a zjišťuju, že opravdu měl něco navíc oproti ostatním rockerům své doby - není to jen mýtus způsobený jeho předčasnou smrtí, jakkoli byla způsobena (to, že případ policajti otevřeli teď po 20 letech, je taky zajímavý).

    Kurtova tvorba byla těsně spjatá s jeho životem, symbolika vody, rozvinutá ženská stránka... spousta nepřehlédnutelných myšlenek a (ne)vydané hudby, která chytne za srdce. Musíte ale samozřejmě plavat na podobné vlně...:-)

    P.

    OdpovědětVymazat